Pas op:

Dit deel van de website bevat inhoud die voor sommige lezers schokkend kan zijn!

De Profs

Moord en plaats delict schoonmaken

De schoonmakers van het Crime Scene Clean Team worden niet voor niets ‘de Profs’ van 12B Clean genoemd. Zij zijn bestand tegen de emotioneel zware omstandigheden waar zij dagelijks aan worden blootgesteld. Een medewerker met het ‘Prof’ label is getraind en door de praktijk gehard en beschikt daarnaast over de juiste kennis en materialen om professioneel aan de slag te gaan.

  • In heel Nederland zijn wij er voor je.
  • 24 uur per dag, 7 dagen per week 
  • Bel ons, voor directe hulp
Klanten beoordelen ons met een

Het protocol bij moord en plaats delict

Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 120 mensen vermoord en komen er zo’n 1800 personen door zelfdoding om het leven. De politie, brandweer, medische eenheden worden ingeschakeld om op de plaats van het delict onderzoek te doen.

Besmettingsgevaar speelt een grote rol

Bij moord wordt de omgeving afgezet om sporen veilig te stellen en nieuwsgierige kijkers buiten beeld te houden. Maar niet alleen om die reden; ook besmettingsgevaar speelt een grote rol. De recherche gaat tijdens het onderzoek dan ook niet voor niets gekleed in witte steriele pakken om o.a. overdracht van bacteriën en virussen te voorkomen.

Nadat het lichaam is opgehaald, het onderzoek is afgerond en de plaats delict is vrijgegeven, komen ‘de Profs’ van 12B Clean in beeld om de situatie ter plekke op te ruimen.

moord en plaats delict schoonmaken

Liever direct een afspraak maken voor een plan of een offerte?

085 – 060 26 23

We helpen je graag.

‘Crime Scene Cleaner’

Als Crime Scene Cleaner moet je daarbij sterk in je schoenen staan, de emoties uitschakelen en via een stappenplan tot professionele uitvoering overgaan. Hoe eerder de plek van het onheil is genormaliseerd, hoe beter dat is voor de nabestaanden en de omgeving.

Een snelle adequate aanpak is ook noodzakelijk om (nog) erger te voorkomen. De vaak extreme lijkklucht trekt ongedierte en insecten aan, waardoor de locatie een gevaar voor de gezondheid oplevert en een grote last voor de directe omgeving vormt.

De werkzaamheden worden altijd in teamverband, van minimaal 2 personen uitgevoerd. Zij kunnen de locatie doelmatig schoonmaken en elkaar in de uitvoering daarvan steunen.

Plaats delict schoonmaken na moord of zelfmoord
Crime scene cleaners met een masker, ontruimen na overlijden

“Het werk is zwaar, maar ik ben blij dat ik dit met respect voor de betreffende persoon en de nabestaanden mag doen.”

Bloedvlekken verwijderen op professionele werkwijze

Prioriteit 1:

Vocht- en bloedvlekken verwijderen en ruimte desinfecteren

De Lichaamsvloeistoffen die bij overlijden vrijkomen kunnen ziekmakende virussen en bacteriën bevatten. Dat geldt ook voor het bloed dat vrijwel altijd op de plaats van het delict wordt aangetroffen. Om besmetting met TBC, Hepatitis, HIV etc. te voorkomen is direct grondig schoonmaken, ontsmetten en desinfecteren noodzakelijk.

Voor het verwijderen van bloed- en vochtplekken beschikken ‘de Profs’ van 12B Clean over zelf ontwikkelde industriële en chemische schoonmaakmiddelen die ruimschoots voldoen aan de eisen die voor de Biohazard regelgeving zijn opgesteld. ‘De Profs’ leveren vakwerk en zijn in staat om de plaats van het delict binnen een paar uur volledig schoon en geurvrij op te leveren.

We hebben nog nooit ‘nee’ tegen een opdracht gezegd. Hoe moeilijk ook, we voeren het uit.

085 – 060 26 23

Bel voor een afspraak.

Prioriteit 2:

Getrainde profs voor het meest zware werk

Voor het schoonmaken van een plaats delict komt enorm veel kijken. Je moet dan ook speciaal voor deze taken zijn opgeleid. Daarnaast moet je er ook persoonlijk tegen bestand zijn. De situatie en de omstandigheden zijn altijd emotioneel van aard. Wennen doet het eigenlijk nooit.

‘De Profs’ van 12B Clean voldoen ruimschoots aan de extreme eisen die aan Crime Scene Cleaning worden gesteld. Zij zijn getraind op Biohazard technieken, weten welke methodes en reinigings- en ontsmettingsmiddelen nodig zijn en hoe je moet werken met perslucht en beschermende kleding. Maar ook hoe je omgaat met de menselijke kant van de zaak; het respect voor de persoon in kwestie, de familie en nabestaanden en de omgeving waar het drama zich heeft afgespeeld.

Arthur is een prof bij 12B Clean
Arthur is een master bij schoonmaakbedrijf 12B Clean

Het plan van aanpak

‘De Profs’ van 12B Clean hebben op basis van ervaring een gestructureerd stappenplan ontwikkeld waarmee de plaats delict of de vindplaats van een lichaam effectief kan worden schoongemaakt.

  1. Allereerst beoordelen wij de plaats delict op mogelijk aanwezige risico’s voor de medewerkers en de omgeving.
  2. Het protocol ‘Biohazard werkvoorbereiding’ wordt vervolgens in werking gezet om de ruimte of gebied af te zetten om kruisbesmetting te voorkomen.
  3. Alle zichtbare bloedsporen en lichaamsstoffen worden uit het gebied verwijderd.
  4. De directe en indirecte omgeving wordt gereinigd, gedesinfecteerd en ontgeurd met (eigen) industriële schoonmaakmiddelen en speciale Hightech apparaten.
  5. Na afloop wordt de omgeving getest op aanwezigheid van adenosinetrifosfaat (ATP) om de desinfectienormen en Biohazard richtlijnen op ziekenhuisniveau te garanderen.
  6. Check, check, dubbelcheck… wij verlaten de locatie pas op het moment dat alles dubbel en dwars is gecontroleerd. Er kan – hoe vreemd het misschien ook klinkt – weer in geleefd worden.

Meer weten?

De opdracht tot het schoonmaken van een plaats van overlijden is een gevoelige zaak. Wij kunnen ons voorstellen dat u behoefte aan een persoonlijke uitleg en een nadere toelichting heeft. Wij garanderen u volstrekte discretie in de uitvoering van onze werkzaamheden en voeren die met respect voor de overledene, de familie, nabestaanden en omgeving uit. Zij zullen daar zo min mogelijk van merken. Wij zijn gebonden aan de regels die volgens de Biohazard richtlijnen zijn gesteld, maar doen er alles aan om de privacy te waarborgen en persoonlijke bezittingen te behouden.

De profs gaan een geurverwijdering uitvoeren met een ozonbehandeling

Nieuwsgierig wat we kunnen betekenen?

085 – 060 26 23

Bel met een van onze medewerkers voor vragen of een offerte.