Pas op:

Dit deel van de website bevat inhoud die voor sommige lezers schokkend kan zijn!

De Profs

Schoonmaken na lijkvinding

Bij 12B Clean staan ‘de Profs’ – een speciaal getraind Crime Scene Clean Team – het hele jaar door, dag en nacht paraat om emotioneel én exceptioneel zwaar schoonmaakwerk uit te voeren. De opdracht tot het schoonmaken van een plaats van overlijden is een gevoelige zaak.

 • In heel Nederland zijn wij er voor je.
 • 24 uur per dag, 7 dagen per week 
 • Bel ons, voor directe hulp
Klanten beoordelen ons met een

Schoonmaak na lijkvinding

Het komt regelmatig voor dat een overleden persoon pas na enkele dagen of weken en soms zelf na vele maanden wordt opgemerkt. In dat laatste geval is het lichaam al in verregaande staat van ontbinding en alarmeert de lucht die daarmee gepaard gaat de omgeving.

Nadat de politie, brandweer, GGD en overheid de eerste actie (het weghalen van het lichaam door een uitvaartondernemer) heeft genomen, komen ‘de Profs’ in beeld om de vervolgstappen te zetten.

Op basis van praktijkervaring hebben ‘de Profs’ van 12B Clean hiervoor een stappenplan ontwikkeld waardoor de plaats van overlijden snel en efficiënt kan worden schoongemaakt. Hoe eerder ‘de Profs’ de woning kunnen ontruimen, hoe sneller het probleem voor de nabestaanden is opgelost.

schoonmaken na lijkvinding

Het protocol na (onopgemerkt) overlijden

 1. De betreffende instanties zijn via de politie, brandweer of GGD ingeschakeld om de overleden persoon zo snel mogelijk door een uitvaartbedrijf op te laten halen. 
 2. Bel direct: 085 – 060 2623 De situatie doet ons ook wat, maar wij staan er verder van af en kunnen nabestaanden professioneel en in kalmte adviseren.
 3. Zodra het lichaam is opgehaald staan wij dus voor u klaar om de betreffende ruimte of totale woning te reinigen en te desinfecteren. 
 4. Let op: laat het totale schoonmaakwerk aan ons over. Het ontbindingsproces van een lichaam zorgt voor lijkvocht en lijkgassen. Deze kunnen giftig zijn en een penetrante geur verspreiden. Lijkvocht kan in de vloer trekken en gassen zullen zich hechten aan alle oppervlaktes in de woonruimte. Alleen met professionele kennis, de juiste apparatuur en industriële reinigingsmiddelen kunnen ‘de Profs’ schade direct of op termijn voorkomen.
 5. Wij verwijderen structuurelementen, zoals vloerbedekking, meubels, raambekleding etc. alleen als we zeker weten dat ze door reiniging niet gespaard kunnen worden. Daarbij houden wij ons aan de beroepsregels en richtlijnen m.b.t. Biohazard afval. 
 6. Persoonlijke eigendommen worden gereinigd en ontsmet aan de nabestaanden overgedragen.
 7. Alle oppervlakten in het huis worden volledig gereinigd en grondig gedesinfecteerd.
 8. Wij evalueren de werkzaamheden direct na afloop en herhalen stap 7 net zo lang totdat alle bacteriële resten volledig zijn verwijderd. Alleen op die manier kan een latere besmetting 100% uitgesloten worden.
 9. Wij doen ons werk goed en met liefde en respect voor de nabestaanden en zijn gesprekspartner als dat op prijs wordt gesteld.

Geen schoonmaakklus is ons te gek!

085 – 060 26 23

Bel voor een afspraak.

Eenzaam en verlaten dood gevonden in huis

Het komt steeds vaker voor dat mensen in eenzaamheid sterven en hun overlijden niet door familie, vrienden of kennissen wordt opgemerkt. Het gaat meestal over een paar dagen, soms jaren en in een enkel geval zelfs veel langer, voordat de overleden persoon wordt gevonden.

In verstedelijkte gebieden, zoals Amsterdam, gebeurt het gemiddeld één keer per jaar dat een overleden persoon langer dan een half jaar onopgemerkt blijft. Vijf keer per jaar wordt de overledene pas na twee maanden (of langer) door anderen gemist. Eens in de tien dagen wordt een persoon aangetroffen die al langer dan twee weken dood is.

Om de dag wordt er ergens in Nederland een overleden persoon gevonden die langer dan 24 uur onopgemerkt bleef. Het zijn veelal oudere mannen die alleen en in afzondering leven en weinig of geen contact met de familie en/of omgeving hebben. Het gaat over grote aantallen die significant zijn en er werkelijk toe doen. Want ieder geval is er – in onze ogen – één te veel!

Wrang detail; deze groep groeit jaarlijks in aantal waarbij de leeftijd van overlijden steeds lager wordt. Het is voor ‘de Profs’ van 12B Clean een uitdaging daar iets aan te doen. Door mensen uit hun isolement te halen kunnen wantoestanden als deze worden voorkomen.

Ieder mensenleven is het waard om aandacht aan te besteden. Dit is een groot sociaal probleem.

schoonmaken huis na overlijden
stankoverlast na overlijden

Stankoverlast

Ieder lichaam (of kadaver) in staat van ontbinding veroorzaakt door het vrijkomen van gassen en verbindingen verschillende soorten stank. Door buren en omwonenden (en door ons) vaak omschreven als rottend vlees, rotte eieren of kool, uitwerpselen, penetrante knoflookgeur of een combinatie hiervan. De oorzaak van deze stank moet als eerste geëlimineerd worden. Vervolgens moet de ruimte onmiddellijk professioneel worden gereinigd en gedesinfecteerd. Waar nodig elimineren wij deze lucht met een ozonbehandeling.

Wij dragen daarbij beschermende kleding, veiligheidsbrillen en maskers met – indien nodig – gezuiverde perslucht om het stappenplan onder de juiste omstandigheden uit te voeren. Vaak zijn wij al in een paar uur klaar met de meest voorkomende opdrachten. Bij vertrek is de ruimte ontdaan van alles wat nog aan de traumatische gebeurtenis doet denken.

Huis leeghalen na zelfdoding; het protocol

Het schoonmaken van een ruimte of omgeving waar een persoon door zelfdoding is omgekomen kun je beter aan ‘de Profs’ overlaten. Zij zijn getraind en gehard in het omgaan met dit soort situaties. De afstand tussen de overledene is kleiner dan de band met familie en nabestaanden, hetgeen de emotionele factor verkleind. Al moet gezegd worden dat zelfs ‘de Profs’ niet geheel gevoelloos met de materie omgaan.

Nadat een persoon in afzondering overlijdt of zelfmoord pleegt, kan het enige tijd duren voordat dit door de familie en/of omgeving wordt opgemerkt. Ondertussen gaat het lichaam over tot ontbinding hetgeen de aanblik van de overledene als schokkend doet ervaren. De impact die dit op de vinder heeft is groot en kan langdurige (posttraumatische) stress veroorzaken.

Direct na het overlijden ontstaan lichamelijke processen die de natuurlijke afbraak van het lichaam in gang zetten. De zuurstoftoevoer stopt onmiddellijk en er vormt zich koolstofdioxide CO2 in de cellen waardoor het lichaam van binnenuit verteert. Vervolgens ontstaat er een vloeistof die de voedingsbodem is voor bacteriën en schimmels die voor de verdere vertering van spieren en organen zorgt. Er komen wel 400 chemicaliën tijdens deze natuurlijke processen vrij, waarvan sommige giftig zijn.

Het lijkvocht kan in de bloedbaan terechtkomen, wat bloedvergiftiging kan veroorzaken. Het kan ook zijn dat door de situatie bloed en andere lichamelijke stoffen, als urine en ontlasting, zich buiten het lichaam bevinden. Fysiek contact met een overleden persoon kan daarom leiden tot de overdacht van bacteriën, virussen en ziektes. Denk aan Hiv, Hepatitis B en C en MRSA.

schoonmaken na zelfmoord

Ga niet zelf schoonmaken.

Bel de profs van 12B Clean!

085 – 060 26 23

Bel voor een afspraak.

Voorkom een traumatische ervaring

Zelfdoding is voor de nabestaanden een grote emotionele ervaring, vaak komt het bericht over als een enorme shock. Zelfs als zij het lichaam niet hebben gezien. Bij iedere lijkvinding worden direct hulpdiensten als politie, brandweer, GGD en een lijkschouwer ingeschakeld.

Als de oorzaak van het overlijden is vastgesteld en misdaad is uitgesloten wordt het lichaam vrijgegeven en kan het door een uitvaartonderneming worden opgehaald. Op dat moment kunnen ‘de Profs’ van12B Clean beginnen om de plaats van het drama van alle sporen schoon te maken.

traumatische ervaring voorkomen
Medewerker Arthur bezig met een speciale reiniging

Huis leeghalen en schoonmaken na overlijden

Geloof ons, dit schoonmaakwerk is vakwerk en vereiste een enorme discipline. Door dit aan ‘de Profs’ over te laten voorkomt u mogelijk traumatische stress op termijn. Bovendien beschikt u – of een willekeurig ander schoonmaakbedrijf – niet over de juiste middelen, de materialen én de kennis om dit specifieke schoonmaakwerk goed te doen.

De ruimte moet als eerste met de juiste industriële schoonmaak- en desinfectiemiddelen worden behandeld. Bloed- en vochtplekken worden verwijderd, waar mogelijk wordt omgevingsmateriaal zoals vloerbedekking etc. bespaard. De ruimte moet daarna grondig worden ontgeurd, anders gaat deze op termijn alsnog ondraaglijk stinken. Dat alles doen ‘de Profs’ met beschermende kleding, soms met persdrukmaskers om binnen de Biohazard regeling te kunnen werken. Na afloop wordt de omgeving getest op aanwezigheid van Adenosine Trifosfaat om de desinfectienormen en Biohazard richtlijnen op ziekenhuisniveau te garanderen.

Schoonmaak na zelfdoding

‘De Profs’ van 12B Clean hebben op basis van ervaring een gestructureerd stappenplan ontwikkeld waarmee de vindplaats van een lichaam na zelfdoding effectief kan worden schoongemaakt.

Profs 12B Clean
 1. Allereerst beoordelen wij de plaats delict op mogelijk aanwezige risico’s voor de medewerkers en de omgeving.
 2. Het protocol ‘Biohazard werkvoorbereiding’ wordt vervolgens in werking gezet om de ruimte of gebied af te zetten om kruisbesmetting te voorkomen.
 3. Alle zichtbare bloedsporen en lichaamsstoffen worden uit het gebied verwijderd.
 4. De directe en indirecte omgeving wordt gereinigd, gedesinfecteerd en ontgeurd met (eigen) industriële schoonmaakmiddelen en speciale Hightech apparaten.
 5. Na afloop wordt de omgeving getest op aanwezigheid van adenosinetrifosfaat (ATP) om desinfectie normen op Biohazard richtlijnen en ziekenhuisniveau te garanderen.
 6. Check, check, dubbelcheck… wij verlaten de locatie pas op het moment dat alles dubbel en dwars is gecontroleerd. Er kan – hoe vreemd het misschien ook klinkt – weer in geleefd worden.
Arthur is een master bij schoonmaakbedrijf 12B Clean

Meer weten?

De opdracht tot het schoonmaken van een plaats van overlijden is een gevoelige zaak. Wij kunnen ons voorstellen dat u behoefte aan een persoonlijke uitleg en een nadere toelichting heeft. Wij garanderen u volstrekte discretie in de uitvoering van onze werkzaamheden.

Wij voeren die met respect voor de overledene, de familie, nabestaanden en omgeving uit. Zij zullen daar zo min mogelijk van merken. Wij zijn gebonden aan de regels die volgens de Biohazard richtlijnen zijn gesteld, maar doen er alles aan om privacy te waarborgen en persoonlijke bezittingen te behouden.

Dat alles is werk voor ‘de Profs’. Bel ze direct!

085 – 060 26 23

Bel met een van onze medewerkers voor vragen of een offerte.